Invloed van cortisol op cholesterol

De NovelCure methode

  • Home
  • Meer...
  • Invloed van cortisol op cholesterol

De invloed van Cortisol op het Cholesterol niveau

Cortisol is een corticosteroïde; het is een hormoon dat gemaakt wordt in de bijnierschors uit cholesterol. Dus als het cholesterol hoog is wordt er ook meer cortisol (stress hormoon) gemaakt.

Bij toepassing als geneesmiddel en bij substitutietherapie bij bijvoorbeeld de ziekte van Addison wordt het meestal hydrocortison genoemd en is een synthetische vorm (derivaat). Het kan worden ingezet als ontstekingsremmer bij allergische reacties, bij longaandoeningen (COPD) en tal van dermatologische condities zoals ernstige vormen van eczeem. Maar zal ondanks zijn werkzaamheid als ontstekingsremmer, ook het cholesterol peil doen toenemen.

Bij de bloedonderzoeken van NovelCure wordt standaard HIPP eiwit bepalingen, cholesterol, vetzuren, cortisol, creatinine en Zn status bepaalt volgens de EU norm EAS EAC van 2011. Hieruit blijkt dat personen die een hoog cholesterol hebben ook een te hoog cortisol (stress) niveau hebben. Omgekeerd evenredig blijkt dat mensen die veel stress hebben (cortisol) hebben ook een hoog cholesterol niveau.

cortisol - cholesterol

Hiermee is aangetoond dat cortisol (stress) cholesterol verhogend werkt. Wat tevens de bloedviscositeit en bloeddruk verhoogt. Daarnaast zorgt een hoog cortisol niveau voor verhoging van de testosteron hormonen. Wat ook weer belangrijk is bij hormoon gerelateerde kankersoorten zoals prostaatkanker. We zien hetzelfde bij mensen die corticosteroïden (synthetisch derivaat is cortisol) als ontstekingsremmers voorgeschreven krijgen en gebruiken. Deze mensen laten ook verhoging zien in het cholesterol niveau, ondanks dat zij een uitstekende manier van leven hebben.

"Hiermee is aangetoond dat cortisol (stress) cholesterol verhogend werkt."

Het doel van statines is om cholesterol te verlagen, en je zou verwachten als je met statines de cholesterol zou verlagen dat het cortisol niveau ook zou moeten dalen. Dat blijkt dus niet uit het bloedonderzoek metingen van NovelCure. De vele ernstige, en zelfs gevaarlijke bijwerkingen, zoals mentale overbelasting, door gewrichts- en spierpijnen en ongemakken veroorzaken juist een toename van de stressfactor en het cortisol. Dus zijn statines uiteindelijk verantwoordelijk voor verhoging van het cortisol en ook van het cholesterol.

Het voor statines vervangende middel Cholbilan plus, ontwikkeld, geoctrooieerd  en verkrijgbaar bij NovelCure, kent deze nadelige eigenschappen niet en heeft een stabiliserend, regulerend effect op de risicofactor voor hersen- en hartinfarcten.

Conclusie
Cortisol is een corticosteroïde; het is een hormoon dat gemaakt wordt in de bijnierschors uit cholesterol. Dus als het cholesterol hoog is wordt er ook meer cortisol gemaakt. Andersom, als het cortisol niveau hoog is, is ook de cholesterol productie hoog.

Cholbilan (plus) heeft ook meerwaarde bij de behandeling van de hiervoor genoemde aandoeningen zoals, COPD, ziekte van Addison, eczeem, hormoon gerelateerde kankersoorten, en ontstekingsremmers. Uiteindelijk is de bloedkwaliteit bij iedere ziekte of ongemak essentieel.

Statines dienen de kwalificatie onveilig geneesmiddel te krijgen. Dit zal onder de aandacht van de EMA worden gebracht.

Copyright © 2005 - 2024 |  | Alle rechten voorbehouden