Bloedtest kan mogelijk Alzheimer voorspellen

De NovelCure methode

  • Home
  • Meer...
  • Mogelijk Alzheimer voorspellen

Een bloedtest kan in de toekomst voorspellen welke mensen waarschijnlijk binnen drie jaar de ziekte van Alzheimer zullen krijgen.

Alzheimer

Dat blijkt uit een onderzoek van Georgetown University.

Al jaren voordat een patiënt symptomen krijgt van de ziekte van Alzheimer, raakt het brein beschadigd. Wetenschappers denken dat testen met medicijnen niet aanslaan, omdat patiënten te laat behandeld worden. Een test ontwikkelen die Alzheimer vroeg opspoort, heeft daarom een hoge prioriteit.

foto: Thinkstock

De onderzoekers analyseerden bloedmonsters van 525 proefpersonen van 70 jaar en ouder. Een deel van de proefpersonen ontwikkelde in de vijf jaar daarna de ziekte van Alzheimer of mild cognitive impairment (MCI): geheugenproblemen die een voorstadium van Alzheimer kunnen zijn.

Vervolgens vergeleken de onderzoekers 53 bloedmonsters van mensen met Alzheimer of MCI met de bloedmonsters van 53 deelnemers zonder deze aandoeningen.

Nauwkeurigheid
Ze vonden verschillen in het niveau van tien lipiden (vetten). Daarna bekeken ze ook de andere monsters. Aan de hand van deze tien vetten bleken ze met een nauwkeurigheid van 90 procent te kunnen voorspellen wie de komende drie jaar waarschijnlijk wel last zou gaan krijgen van de ziekte van Alzheimer en wie niet.

Het is niet duidelijk wat precies de verandering van de vetten in het bloed veroorzaakt. Mogelijk hebben ze te maken met veranderingen in het brein. Omdat deze studie maar onder een klein aantal proefpersonen is uitgevoerd, is er meer onderzoek nodig voordat de test in de toekomst in de praktijk gebruikt kan worden.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Nature Medicine.

Gepubliceerd: Nu.nl 10 maart 2014

Copyright © 2005 - 2024 |  | Alle rechten voorbehouden